Erbicidarea solului

Erbicidarea solului este o lucrare importantă care trebuie făcută în livadă pentru a proteja pomii de buruieni. Alegerea erbicidelor este esențială și se face în funcţie de spectrul de acţiune asupra buruienilor, anuale sau perene, monocotiledonate sau dicotiledonate şi eficacitatea acestora. Experienţele efectuate atât în ţara noastră cât şi în alte ţări cu pomicultură dezvoltată, au arătat că erbicidele sunt mai uşor suportate de măr şi păr, cele mai sensibile sunt prunul şi caisul. De asemenea, pomii tineri, cu sistemul radicular mai la suprafaţă sunt mult mai sensibili, ceea ce impune unele restricţii în ceea ce priveşte aplicarea erbicidelor în primii 2-3 ani de la plantare. În general, în plantaţii pomicole erbicidarea se face preemergent toamna sau primăvara devreme pentru a împiedica germinaţia seminţelor şi postemergent, când buruienile sunt în vegetaţie, accestea fiind absorbite prin frunze.

Din grupa erbicidelor preemergente, în plantaţiile pomicole se utilizează frecvent: Goal 2E 5l/ha, Dual Gold 960EC 1,2 l/ha, Galigan 240EC 3-5 l/ha, Sultan 50SC 0,5 l/ha (cu acțiune dublă preemergentă și postemergentă), Stomp 330 CE 5l/ha. Dintre erbicidele postemergente rezultate bune s-au obţinut cu erbicide antigramineice: Pantera 3 l/ha, Fusilade Forte 1,1–1,3 l/ha, Leopard 5EC 2-3,5 l/ha (în pepiniere şi livezi) sau erbicide totale sistemce sau de contact: Roundup 360CE 4 l/ha, Glyphogan 480SC 4 l/ha, Glialka 36 001 L 5 l/ha Basta 14SL 5 l/ha, Touchdown 36CE 5 l/ha, Dominator 3-4 l/ha.

Aplicarea erbicidelor se face de preferat dimineaţa şi seara când vântul are o intensitate mai redusă, iar temperatura aerului să fie între 5-22 de grade Celsius.