Instrucțiuni de plantare arbori și arbuști ornamentali

Arborii nostri crescuti la Ferma Iancu din Dabuleni sunt livrati cu radacini libere, fiind scosi din pamant si livrati in maxim 48 de ore. Radacinile sunt viguroase, nefiind taiate si mutilate ca sa incapa intr-um ghiveci sau balot de pamant. Aceste radacini viguroase dau un start mai viguros in comparatie cu plantele la ghiveci.

Cum plantam arborii cu radacina libere (nuda):

  1. Despachetati cu grija arborii din ambalajul de plastic. Scufundati radacinile in apa pentru cca. 30 – 60 minute pentru hidratare (fig.1)
  2. Pentru plantare trebuie sapata o groapa putin mai mare decat dimensiunile radacinilor. (fig.2)
  3. Se aseaza arborii in groapa de plantare astfel incat radacinile sa stea comod si nu cu varfurile ridicate in sus. (fig.3). Plantati arborii la aceiasi adancime la care au fost in pepiniera. (Nu mai mult de 5 cm. deasupra radacinii).
    Se adauga pamant, batatorind bine dupa fiecare strat adaugat.
  4. Udati abundent imediat dupa plantare, (fig. 4) , adaugati pamant dupa ce solul s-a tasat (fig.5).

Fig. 1

Fig. 2

Fig. 3

Fig. 4

Fig. 5

In primul an de la transplantare arborii trebuie udati abundent, vara cand temperaturile depasesc 30 grade C, este de preferat sa ii udati seara sau dimineata in 5 din 7 zile ale saptamanii.

SFAT: Arborii se pot lega de un tutore pentru ca trunchiul sa creasca drept, si se poat acoperii cu plasa protectoare impotriva rozatoarelor pe timpul iernii.

Indepartati toate etichetele care ar putea strangula tulpina si ar putea cauza malformatii in timpul cresterii pomului.

De asemenea unde este cazul indepartati ramurile rupte si uscate.(fig. 6)

Fig. 6